Siirry suoraan sisältöön

Nautitko lukemisesta vai tuntuuko lukeminen epämiellyttävältä?

TAKKin erityisopettajat esittelevät lukemista helpottavia työkaluja.

Kirjoja on nykyisin helposti saatavilla kirjastojen lisäksi myös erilaisista palveluista. Kirjoja pystyy lukemaan sekä kuuntelemaan. Miten sinä mieluiten toimit? Luetko vai kuunteletko? Oletko miettinyt miksi?

Me valitsemme mieluiten kirjan, jota saa pitää konkreettisesti kädessä. Työssämme opiskelijat kertovat meille välillä, että lukeminen on tosi työlästä ja he välttelevät mielellään lukemista. Kirjaimet tai sanat saattavat mennä sekaisin, ja tekstiä on vaikea ymmärtää. Osa opiskelijoista tietää, että heillä on lukivaikeus ja osa epäilee lukivaikeutta itsellään. Osa taas ei ole miettinyt asiaa koskaan tarkemmin. Keskustellessamme lukemisesta opiskelijan kanssa, saatamme yhdessä päätyä tekemää Digilukiseulan opiskelijalle.

Testaa, onko sinulla lukivaikeus

TAKKissa on käytössä Niilo Mäki Instituutin suunnittelema ja toteuttama digitaalinen lukiseula nuorille ja aikuisillle. Lukiseula on testi, jolla saa suuntaa-antavan tiedon lukemisen ja kirjoittamisen taidoista. Lukiseulan jälkeen voidaan tarvittaessa tehdä yksilöllinen ja virallinen lukitesti. Lukiseuloja toteutetaan kerran kuukaudessa. Näihin voivat osallista kaikki TAKKin suomea äidinkielenään puhuvat opiskelijat, jotka kokevat tarvetta tutkimukselle.

Lukiseulan tulokset tarkistaa erityisopettaja ja hän kertoo opiskelijalle testin tulokset. TAKKissa erityisopettajat ohjaavat lukemisen erilaisia tekniikoita ja annamme vinkkejä opiskeluun. Osalla lukemista helpottaa lukiviivain tai eri väriset kalvot, joita voi laittaa luettavan materiaalin päälle.

Älä lannistu lukivaikeudesta

Lukivaikeus ei tarkoita, että henkilö olisi tyhmä. Lukivaikeutta löytyy menestyneiltä henkilöiltä kuten Harry Harkimolta, Robin Packalenilta ja Ruotsin kruununprinsessa Victorialta. Lukivaikeuden kanssa pärjää siis hyvinkin arjessa ja myös opinnoissa. Keskeisiä vinkkejä oikeastaan kaikille lukemiseen ovat:

  • varaa lukemiseen riittävästi aikaa ja jaa luettava materiaali useampaan osaan
  • valitse rauhallinen ja viihtyisä tila lukemiseen
  • silmäile ensin sisällysluettelo ja yleisesti tekstiä
  • lukiessa voit istua, seistä tai kävellä välillä
  • lukiessa tekstiä tee alleviivauksia ja käytä värejä
  • kirjoita tukisanoja tai muistiinpanoja, voit tehdä myös miellekarttoja
  • ääneen lukeminen lisää oppimista
  • katso, löytyykö aiheesta äänikirjoja
  • hyödynnä selainten lukuohjelmia.

Hyviä lukuhetkiä!

Jutun kirjoittajat ovat TAKKin erityisopettajat Anu Erkinheimo ja Kaarina Ryödi.

Molempien mielestä lukeminen kannattaa aina, vaikka lukisi sarjakuvia tai lasten kirjoja lapsille!