Siirry suoraan sisältöön

Yrittäjän ammattitutkinto patistaa positiivisesti

Nainen seisoo kauneushoitolassa.

Yrittäminen on palkitsevaa, mutta monesti myös yksinäistä puurtamista. Olemme toimineet yrittäjinä nelisen vuotta, Linda kauneudenhoitoalalla ja Miika kuljetusalalla. Molempia kiinnosti yrittämisessä vapaus. Miika halusi eroon palkkatyön kankeudesta ja siitä, että töitä tehdään duunin ehdoilla, kun taas yrittäjä pystyy tekemään duunia omilla ehdoilla ja työ joustaa niin halutessasi.

Linda lähti yrittäjäksi melkein kymmenen päiväkodissa vietetyn työvuoden jälkeen. Alanvaihdos ja vapaus määritellä omat lomat, omat työajat ja mahdollisuus vaikuttaa työhön houkuttelivat. Linda ei allekirjoita kuvaa yrittäjästä, joka on aina kiireinen ja tekee 24 tuntia vuorokaudessa töitä. Työntekoa pitää osata itse rajata. Yrittäjän ammattitutkintoa suorittavat kurssikaverit kertoivat voivansa paljon paremmin yrittäjänä, kun he saavat vaikuttaa työhönsä.

Yrittäjän ammattitutkinnon suorittaminen TAKKissa tarjosi paitsi uusia oivalluksia ja työkaluja tekemiseen, myös vertaistukea muista. Kurssille osallistui eri alojen yrittäjiä eri pituisilta yrittäjyystaipaleilta. Oli juuri firman perustaneita, muutaman vuoden toimineita ja jopa eräs, joka oli toiminut yrittäjänä parikymmentä vuotta. Parasta koulutuksessa oli muiden yrittäjien vertaistuki ja asioiden jakaminen. Autoimme toisiamme puolin ja toisin, sen mukaan mitä kukakin osasi.

Mies kantaa tuoleja.

Yrityksen visio ja missio kirkastuu TAKKin koulutuksessa

Koulutus kannusti tekemään asioita, jotka saattavat jäädä päivittäisessä työssä taka-alalle. Saimme tehtyä asioita, joita emme olleet vielä tehneet, kuten esimerkiksi markkinointisuunnitelman ja markkinoinnin vuosikellon. Myös yrityksen visiota ja missiota kirkastettiin lisää koulutuksessa. Ne ovat aina olleet takaraivossa, mutta yksinyrittäjänä sitä vain tekee asioita. Kurssi oli hyvä pysähdys näiden asioiden äärelle. Asioita oli myös hyvä pohtia yhdessä muiden kanssa.

Google Analyticsiin perehtyminen oli erityisesti Miikan yritystoiminnan kannalta hyödyllistä. Vuosien käytön jälkeen vasta kurssilla selvisi, että ohjelmaan on haudattu paljon asetuksia, jotka pitäisi laittaa päälle. Ohjaajan neuvojen jälkeen tieto alkoi virtaamaan uudella tavalla. Myös kurssilla saadut opit tuotteistamisesta olivat hyviä.

Lindan yritystoiminnan kannalta merkittävä asia oli oppia kurssilla lisää palautekyselyistä. Palautteen hankkimisen ja kyselytyökalujen käsittelemisen jälkeen Linda lähetti jokaiselle uudelle asiakkaalle Google-palautekyselyn. Asiakkaiden vastaukset vaikuttavat Google-näkyvyyteen. Uudet asiakkaat ovat myös kertoneet lukeneensa arvostelun ja tulleensa palveluun sen perusteella.

Yrittäjän ammattitutkinto sopii kenelle tahansa, joka haluaa pysähtyä kehittämään ja tutkailemaan omaa yritystoimintaansa. Koulutuksesta on mahdollista saada irti eri asioita, riippuen esimerkiksi siitä, kuinka kauan on toiminut yrittäjänä. Koulutuksen sisältöä pystyi räätälöimään itselle sopivaksi poimimalla eri kursseja esimerkiksi valokuvaamisesta tai sosiaalisesta mediasta. Koulutus sopi hyvin yrittäjän arkeen. Saimme heti kurssin alussa aikataulun, jolloin koulutuspäivät pystyi laittamaan kalenteriin. Kurssi tuki yritystoimintaa eikä siksi tuntunut liian aikaa vievältä. Suosittelemme kurssia kaikille yrittäjille lämpimästi.

Kirjoittajat suorittivat yrittäjän ammattitutkinnon omaan yritykseensä yrittäjän oppisopimuksella.

Linda Westerlund – kauneushoitola Holidein perustaja.
Miika Tamminen – Häijään Kuljetuspalvelun perustaja.