Siirry suoraan sisältöön

Mitä suunnitelmia opiskelijan kannattaa tehdä kesälomalle?

 • Opiskelu
Avainsanat:
Kaksi naista istuu mökin edustalla ja kutovat.

Monella TAKKin opiskelijalla on kesälomaa juhannuksen jälkeen tai ainakin jossakin kohdassa kesää. Moni laskee päiviä loman alkuun, ja niin me itsekin usein teemme. Lomaa on aina mukava odottaa. Joskus lomafiilikseen pääseminen vie hetken aikaa.

Mitä opiskelijan kannattaa tehdä lomalla, on hyvin henkilökohtainen asia. Osalla saattaa opinnot painaa mieltä, ja tekemättömiä tehtäviä odottaa tietokoneella. Osalla opinnot ovat voineet kuluttaa voimia. Toisilla myös perheen arjesta ja esimerkiksi lasten koulunkäynnistä ja harrastuksista huolehtiminen, on aivoille raskasta.

Sinä, joka suunnittelet tekeväsi tehtäviä kesälomalla, tee aikataulu, johon kirjaat tarkalleen itsellesi päivittäiset tavoitteet ja myös lepoa. Mieti, oletko virkeimmilläsi aamulla vai pakerratko tehtäviä mieluiten illalla tai jopa alkuyön tunneilla. Kannattaa käyttää hyväksi juuri sinun tehokkain työskentelyaikasi. Tehtyäsi päivän tavoitteet anna itselle lupa nauttia päivästä.

Sinä, joka päätät, ettet tee tehtäviä lomalla, älä aloita kesken lomaa miettimään, pitäisikö kuitenkin tehdä vaiko ei. Tämä on aivoille todella raskasta. Anna aivoille lomaa ja nauti kesästä! Kesän jälkeen kuulemme usein opiskelijoilta, että lomalla oli ihanaa ilman aikatauluja ja kiirettä. Kannattaa siis suunnitella päiviä, jolloin ei ole aikataulutettuja asioita. Tällöin voit viettää lomapäivää fiiliksen ja ehkäpä kelinkin mukaan. Kannattaa tehdä pieniä retkiä esimerkiksi puistoihin katselemaan vihreää kesää, käydä mattopyykillä tai mennä torille kahville. Tämä on takuulla erilaista tekemistä kuin opiskelupäivinä, ja saat tästä energiaa syksyyn.

Vinkkejä onnistuneen loman viettoon

 • Unohda työ-/opiskeluasiat lomalla. Ole vain lomalla.
 • Ulkoile ja nauti auringon paisteesta sekä välillä sateestakin.
 • Vietä aikaa ihmisten parissa, joiden kanssa viihdyt.
 • Nuku univaje pois.
 • Käsitöiden parissa mieli lepää. Villasukat, tuunattu mekko, uudelleenmaalattu tuoli, kukkien kerääminen kuivattavaksi tai vaikka kukkaseppeleeksi piristää, paikatut farkut, pussilakanan uusi elämä matonkuteina tai verhona, vain mielikuvitus on rajana.
 • Heittäydy hortoilijaksi eli kerää villiyrttejä ruokiin ja esimerkiksi jalkakylpyyn.
 • Metsäretkelle kannattaa lähteä ylimääräisen pussin, korin tai ämpärin kanssa, sillä metsän antimet kypsyvät pitkin kesää. Marjat kulkeutuvat mukavasti kotiin, ja sienetkin kulkeutuvat vaikka huppuun kerättyinä.
 • Kirjastoissa on laaja valikoima lehtiä luettavaksi. Ei taida kirjatkaan yhdessä kesässä loppua. Kirjastosta saa myös lainattua esimerkiksi frisbeegolfkiekkoja.
 • Ulkokuntosalien hyödyntäminen tuo hyvää oloa ja monipuolisuutta ihan ilmaiseksi.
 • Miten sujuu käpylehmien rakentelu? Naruhyppely? Entä Twist-narulla pomppiminen? Muistatko vielä mukavan leikin 10 tikkua laudalla? Omistatko liidut, joilla voi piirtää ulos? Taiteilu ja ruudun hyppääminen on sallittua.
 • Kirkoissakin on paljon nähtävää ja siellä saa istua ihan itsekseen ilman puhelimen tai muun melun häirintää.
 • Sadepäiville kaverit kasaan ja lautapelit esiin, ehkä myös hyvää ruokaa ja yhdessäoloa.
 • Kiertele kameran kanssa kaupungilla, metsässä, puistossa, omalla kylälläsi ja “ole turistina”. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, kun läheltä löytyy kaikkea kivaa ja kaunista.

Esimerkkejä teemapäivistä:

 • Tänään katselen ovia ja ikkunanpuitteita.
 • Lähden pyöräretkelle kaupunkipyörällä.
 • Taidankin vuokrata kanootin/kajakin ja lähden melontaretkelle.
 • Tutustun seudun uimarantoihin tai ratikan varrella oleviin kaupunginosiin.
 • Menen bongailemaan ulkoilmataidetta.
 • Vai lähtisinkö tutustumaan Tampereen lähikuntiin?

 

Kirjoittajat:

Erityisopettaja Anu Erkinheimo, joka aikoo kesälomalla hoitaa kasveja kasvihuoneessa, neuloa puseroa ja puuhailla lasten kanssa arkisia asioita ilman kiirettä.

Kouluttaja ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Susanna Saunio, joka kesälomalla meloo, kässäilee ja vaeltelee metsässä koirien kanssa.