Siirry suoraan sisältöön

Muista testivartti ja alkujutustelu – Näin verkkokoulutus starttaa jouhevasti  (2/2)

Avainsanat:
Sirpa Mertaniemi tietokoneen ääressä.
Sirpa Mertaniemi on vetänyt pitkään yrittäjyyteen liittyviä verkkokursseja, kuten Bisnestä Pirkanmaalla ja Pikastartti yrittäjäksi.

Verkkokoulutukset ja -tapaamiset ovat arkipäiväistyneet nopeasti. Silti on hyvä muistaa, että jotkut vierastavat edelleen tekniikkaa, eikä sovellusten hallintaa voi pitää itsestäänselvyytenä. Ensimmäinen verkkotapaaminen on siksi hyvä valmistella niin, että koulutus käynnistyy rennosti ja sujuvasti. 

Koostimme kollegoiden kanssa sekä kouluttajille että opiskelijoille vinkkilistan hyvistä käytännöistä, jotka sujuvoittavat verkkokoulutusta silloin, kun ryhmän jäsenet eivät ole tavanneet lainkaan. Näin myös etänä kokoontuvat ryhmät saavat koko potentiaalinsa käyttöön alusta alkaen!  

Näin helpotat verkkokoulutuksen alkua – vinkit kouluttajalle

1. Lähetä ohjeet etukäteen 

Käytitpä mitä sovellusta tai alustaa tahansa, lähetä ohjeistus sähköpostilla hyvissä ajoin etukäteen. Jotkut eivät ole käyttäneet videoneuvottelusovelluksia ennen, ja vieras sovellus voi vähän jännittää. Liitä mukaan ohjeet yleisimpien ongelmatilanteiden ratkaisuun.  

2. Varaudu tekniseen neuvontaan 

Ennen varsinaisen tunnin alkua on hyvä varata aikaa tekniikan testaamiselle. ”Testivartti” korostuu, jos kouluttajia on vain yksi ja ryhmä kokoontuu ensimmäistä kertaa. 

Ihannetilanteessa ensimmäisellä kerralla mukana on kaksi kouluttajaa, joista toinen voi keskittyä neuvomaan yhteysongelmissa tai muissa teknisissä pulmissa. Apua voi antaa vaikka puhelimitse niin, että muu ryhmä pääsee aloittamaan ajallaan, ja tuettavakin pääsee nopeasti mukaan. 

3. Kertaa tekniikka 

Kun opetus alkaa, käy ryhmän kanssa läpi sovelluksen ominaisuudet, reaktiot ja chatit jne.  

4. Aloita jutustelulla, se rentouttaa  

Tule paikalle hyvissä ajoin ennen tunnin alkua ja avaa mikrofoni sekä kamera. Voit toivotella tervetulleeksi ja aloittaa kevyellä jutustelulla vaikka varttia ennen koulutuksen alkua. Näin opiskelijat pääsevät tutustumaan sinuun ja toisiinsa. Varo herkkiä aiheita. 

Näin opinnot lähtevät hyvin käyntiin – vinkit opiskelijalle

1. Tutustu ennakkomateriaaleihin ja tule ajoissa paikalle. 

2. Pidä kamera päällä. 

Keskityt paremmin ja ilmapiiristä tulee avoimempi, kun osallistujat näkevät toistensa kasvot. 

3. Osallistu aktiivisesti ja kysy, jos sinulla on kysyttävää.

Vinkkejä etä- ja lähiopetuksen yhdistämisestä löydät Sirpan edellisestä blogitekstistä.

Sirpa Mertaniemi
liiketalouden kouluttaja

Mertaniemi on vetänyt pitkään yrittäjyyteen liittyviä verkkokursseja, kuten Bisnestä Pirkanmaalla ja Pikastartti yrittäjäksi.