Siirry suoraan sisältöön

TAKK oli jättänyt positiivisen tunnejäljen

  • Opiskelu

Astelin ensimmäistä kertaa Tampereen Aikuiskoulutuskeskukseen vuonna 2014. Työnantajani tarjosi mahdollisuutta suorittaa merkonomin tutkinto oppisopimuksella, ja tartuin ennakkoluulottomasti tilaisuuteen. Opintojen saatossa sain huomata, miten mainio koulutuskeskus TAKK on. Kouluttajat olivat asiastaan innostuneita, opetuksen taso oli laadukasta ja opetuksen ja työnteon välinen suhde oli hyvässä tasapainossa.

Opintojeni aikana yllätyin siitä, miten innostuin uudelleen alasta, jonka kuvittelin jo osaavani. Tästä saan kiittää liiketalouden kouluttaja Hanna Jouppilaa. Oli äärimmäisen inspiroivaa istua tunneilla seuraten, kuinka Hanna esitteli asiakaspalvelun vanhoja lainalaisuuksia tuoreesta näkökulmasta silmiä avaavalla tavalla. Ennen koulutuksen alkua olin skeptinen uuden oppimisen suhteen. Koulutuksen jälkeen olin ihmeissäni, kuinka suuri merkitys hyvällä kouluttajalla on oppimisen ja motivaation kannalta. Vuodessa valmistuin merkonomiksi asiakaspalvelun ja myynnin osaamisalalta. Käteen jäi kuitenkin paljon muutakin kuin tutkintotodistus.

Merkonomiopintojen jälkeen huomasin yhä uudelleen palaavani pohtimaan tuota positiivista oppimiskokemusta. Oppiminen on aina kiinnostanut minua, siksi olin päätynyt työtehtävissäni kouluttajan saappaisiin. TAKKista valmistuttuani nälkä oppimista kohtaan vain kasvoi. Kypsyttelin ajatusta kouluun hakemisesta muutaman vuoden ajan, edeten samalla urallani esihenkilötehtäviin. Työnteon ohessa kartoitin erilaisia reittejä, jotka mahdollistaisivat minulle jonain päivänä työskentelyn opetuksen, oppimisen ja osaamisen kehittämisen parissa. Maaliskuussa 2017 hain, ja tulin hyväksytyksi, Tampereen yliopistoon opiskelemaan Elinikäistä oppimista ja kasvatusta.

Tammikuussa 2021 ympyrä sulkeutui, kun astelin jälleen TAKKiin – tällä kertaa harjoittelijan roolissa. Olin kauan arponut, millaiseen organisaatioon tekisin maisterivaiheen pakollisen harjoittelun. TAKK oli jättänyt minuun aikanaan positiivisen tunnejäljen, ja olin seurannut sivusta TAKKin voittokulkua: laatupalkintoja toisensa perään ja lukuisia muita tunnustuksia merkkinä organisaation erinomaisuudesta. TAKKin menestysresepti, jolla palkinnot on voitettu, voisi antaa paljon myös harjoittelijalle. Tämä aavistus osoittautuikin todeksi!

Harjoittelua on nyt takana lähes kolme kuukautta enkä voisi olla harjoittelupaikkavalintaani tyytyväisempi. Olen päässyt vapaasti valitsemaan, millaisia tehtäviä haluan harjoitteluni aikana tehdä. Pääasiassa olen työskennellyt henkilöstön osaamisen kehittämisen parissa. Lisäksi olen tutustunut verkkopedagogiikkaan, erilaisiin digitaalisiin oppimisalustoihin sekä osallistamisen työkaluihin. Olen tutustunut koulutussuunnitteluun, kouluttajien työnkuvaan ja tuottanut sisältöä verkkokoulutuksiin.

Henkilökunta on tehnyt TAKKiin tulemisen helpoksi, ja on ollut ilahduttavaa jutella samojen opettajien kanssa, joiden oppitunneilla aikanaan istuin. Minut on otettu hyvin vastaan, ja etätyöolosuhteista huolimatta olen saanut tuntea olevani tasavertainen työyhteisön jäsen. Mielipiteitäni on kysytty ja kuunneltu.

Oman asiantuntijuuteni kehittymisen kannalta tärkeässä asemassa harjoittelun aikana ovat olleet ohjaajani, TAKKin hallintojohtaja Maria-Liisa Korolaisen kanssa käydyt välikeskustelut. Niissä olen reflektoinut harjoittelun aikaisia kokemuksiani ja saanut tukea sekä vahvistuksen sille, että hommat rullaavat kuten kuuluukin. Olen saanut lukuisia arvokkaita vinkkejä tulevaa työelämää varten myös muilta kollegoiltani. On ollut etuoikeus päästä näkemään, miten TAKKissa toimintaan. Olen oppinut valtavasti koulutusorganisaatioiden toimintakentästä. Valmistuminen ei työnhaun kannalta enää jännitä, sillä olen saanut huomata, miten laajat toimintamahdollisuudet kasvatusalan moniosaajilla voi olla.

Harjoitteluni päättyy kohta, mutta oma matkani aikuiskasvatuksen parissa on vasta alussa. TAKK antoi matkareppuuni evääksi itseluottamusta, uusia näkemyksiä, osaamista koulutustoiminnan eri osa-alueilta sekä ennen kaikkea hyviä muistoja. Kiitos koko TAKKin porukalle, että sain olla osa teidän huikeaa työyhteisöänne!

Riina Sipiläinen
korkeakouluharjoittelija/opiskelija,
Tampereen yliopisto