Siirry suoraan sisältöön

Oppisopimuksen erinomaisuus unohtuu yrityksiltä – ota sinä hyödyt käyttöön

Yritys ei voi kasvaa ja kehittyä, jos sen työntekijöille ei anneta mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä. Mutta mikä olisi paras tapa tarjota henkilöstölle mahdollisuuksia kouluttautumiseen?

Oppilaitoksen edustajina haluaisimme nostaa esiin erään hyvinkin mutkattoman, muunneltavan ja yrityksissä aivan liian vähän hyödynnetyn tavan kehittää henkilöstön osaamista – tällainen on oppisopimus.

Oppisopimus on hyvä väline paitsi jo olemassa olevan henkilöstön kouluttamiseen, myös uusien työntekijöiden rekrytoimiseen. Erityisen loistavan oppisopimuksesta tekee sen taipuisuus – oppisopimusopiskelu sopii jokaiselle, iästä ja aiemmista opinnoista tai työkokemuksista riippumatta, ja kaikkiin uran vaiheisiin.

Tämän takia oppisopimusta kannattaa hyödyntää

1. Oppisopimusopiskelu on maksutonta. Työnantajalle ei tule maksettavaksi muita kuluja kuin oppisopimusopiskelijan palkka.

2. Opiskeleminen ei tarkoita aina vuosien mittaista rupeamaa. Osaamista karttuu jo lyhyissäkin koulutuksissa. TAKKissa on tarjolla esimerkiksi osatutkintoja, joiden aihepiirit vaihtelevat aina markkinoinnista taloushallintoon ja palvelumuotoilusta työturvallisuuteen. Nopeimmillaan todistuksen voi saada käteen parissa kuukaudessa.

3. Ihminen kaipaa vaihtelua. Sitä oppisopimusopiskelu tarjoaa. Kun osaaminen lisääntyy, oppisopimusopiskelijalla on mahdollisuus muokata omaa työnkuvaansa itsensä näköiseksi tai siirtyä vaikka aivan uusiin tehtäviin yrityksen sisällä. Kun työntekijälle annetaan mahdollisuuksia muutokseen, lisää se työssä viihtymistä ja sitoutuneisuutta.

4. Oppisopimusopiskelu palvelee myös työpaikkaa. Moniin tutkintoihin kuuluu kehittämistehtäviä, joiden myötä opiskelija pääsee hiomaan työpaikkansa toimintaa. Kehityskohde sovitaan yhdessä. Oppisopimusopiskelun tuotokset menevät siis suoraan yrityksen kasvun ja kannattavuuden edistämiseen.

+ Yrittäjäkin voi oppisopimusopiskella. Tällöin yrittäjä saa tuekseen mentorin, jonka tehtävänä on ohjata ja kannustaa eteenpäin sekä jakaa tietotaitoaan. Oppisopimukseen kannattaa tarttua, kun itsestä tuntuu, että omassa yrityksessä saattaisi olla jotain kehitettävää tai mielessä pyörii yrityksen laajentaminen.

Lue lisää oppisopimusopiskelusta TAKKin verkkosivuilla.

 

Rosa Hyvönen ja Olli-Pekka Tuomi

Kirjoittajat työskentelevät TAKKin yrityspalveluissa ja kertovat mielellään lisääkin oppisopimuksen hyödyistä.

 

Kirjoitus on julkaistu alun perin Tampere Business Festivalin blogissa.