Laadukas ammatillinen koulutus auttaa opiskelijoita saavuttamaan tavoitteensa ja työllistymään. Kun koulutus on laadukasta, se vastaa työelämän tarpeisiin, tukee opettajien ja henkilökunnan motivaatiota sekä parantaa organisaation mainetta. Lisäksi laatutyö edistää jatkuvaa parantamista ja innovointia, mikä hyödyttää sekä opiskelijoita että yhteiskuntaa laajemmin. Laadukas koulutus luo turvallisen ja kannustavan oppimisympäristön, jossa opiskelijat voivat kehittyä ja menestyä.
TAKKin tuoreen strategian mukaan tavoittelemme laadukkainta ja vaikuttavinta osaamista opiskelijoille ja työelämälle. Strategian painopisteissä on kuvattu konkreettiset toimenpiteet, joilla TAKK kulkee kohti tätä visiota laadukkaimmasta koulutuksesta. Painopisteiden ytimessä ovat koulutuksen vaikuttavuus, syvenevät työelämäyhteydet ja kestävä kasvu.
Laadun varmistaminen ja kehittäminen kuuluu jokaisen TAKKilaisen työhön. TAKKissa on ollut käytössä vuodesta 2002 alkaen EFQM-malli, joka ohjaa TAKKin laadunhallintaa. TAKKissa on toteutettu useita ulkoisia arviointeja, ja niistä saatu palaute on perusta laatutyölle. TAKKin arjessa laatutyö on jatkuvaa kehittämistä, jossa kaikkiin toimintoihin sisältyy suunnittelu-, toteutus-, arviointi- ja parantamisvaiheet. TAKKin laatuportaat kuvaavat laatutyön askeleet, ja keskeiset toimenpiteet aikataulutetaan vuosikelloon. Tämä systemaattinen toimintatapa varmistaa, että koulutuksen laatu pysyy korkeana ja vastaa sekä opiskelijoiden että työelämän tarpeisiin.
Laatua kehitetään yhdessä muiden oppilaitosten kanssa
Ammatillisen koulutuksen laatua kehitetään myös oppilaitosten yhteistyönä. TAKK, Turun AKK, Työtehoseura ja Koillis-Suomen Aikuiskoulutus toteuttivat johtamiseen keskittyvän laadun vertaisarvioinnin syksyllä 2024. Vertaisarviointi toteutettiin osana OKM:n rahoittamaa Strapetsi-hanketta.
Ammatillisen koulutuksen järjestäjien keskinäisestä laadun vertaisarvioinnista on monia hyötyjä. Vertaisarvioinnit mahdollistavat parhaiden käytäntöjen jakamisen eri organisaatioiden välillä, mikä auttaa kaikkia osapuolia kehittämään toimintaansa ja oppimaan toisiltaan. Vertaisarviointi tuo uusia näkökulmia ja auttaa tunnistamaan kehityskohteita, joita ei välttämättä itse huomata. Lisäksi vertaisarvioinnit vahvistavat yhteistyötä koulutusorganisaatioiden välillä, mikä johtaa parhaimmillaan syvempään yhteistyöhön ja vaikkapa yhteisiin kehittämishankkeisiin.
Vertaisarvioinnit tukevat jatkuvan parantamisen kulttuuria tarjoamalla tilaisuuksia arvioida ja kehittää toimintaa systemaattisesti. Ne auttavat varmistamaan, että koulutusorganisaatiot noudattavat korkeita laatustandardeja, mikä lisää luottamusta koulutuksen laatuun sekä opiskelijoiden että työelämän näkökulmasta. Lisäksi vertaisarvioinnit voivat inspiroida uusia ideoita ja innovaatioita, kun organisaatiot näkevät, miten muut ovat ratkaisseet samankaltaisia haasteita. Yhteistyö ja vertaisarvioinnit voivat johtaa resurssien tehokkaampaan käyttöön, kun organisaatiot voivat hyödyntää toistensa osaamista ja kokemuksia.
Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää vuonna 2026 kahdeksanvuotisen ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauskokeilun. Kokeilun keskeisenä tavoitteena on vahvistaa koulutuksen laatua, vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta ja tuottaa näin työelämän ja opiskelijoiden koulutustarpeisiin paremmin vastaavaa ammatillista koulutusta. Kokeiluun valitaan 40 ammatillisen koulutuksen järjestäjää nykyisestä 134 järjestäjästä. Uskomme, että TAKKin pitkäjänteinen ja systemaattinen laatutyö antaa meille erinomaiset lähtökohdat menestyä kokeiluluvan hakuprosessissa.
Janne Haikansalo
Kirjoittaja toimii TAKKissa palvelualojen toimialajohtajana