Tiesitkö, että tällä viikolla vietetään valtakunnallista mielenterveysviikkoa? Meillä jokaisella on omat keinomme tukea omaa jaksamista ja mielenterveyttä. Tähän kirjoitukseen kokosimme muutamia pieniä tekoja, joilla mieli voi paremmin.
Opiskelijalle tärkeitä ovat rutiinit ja ystävät
Opiskellessa arkeen muodostuu oma rytmi, joka saattaa erota totutusta. Uudessa rytmissä kannattaa pitää kiinni tutuista ja hyvistä rutiineista. Esimerkiksi säännöllinen vuorokausirytmi ja riittävä uni ovat aivojen kannalta tärkeitä. Väsyneenä oppiminen on haasteellista, mikä saattaa aiheuttaa negatiivisia tunteita ja oppiminen vaikeutuu edelleen.
Opiskellessa ympärillä on paljon uusia ihmisiä ja näin syntyy uusia sosiaalisia suhteita sekä verkostoja. Näistä kannattaa pitää kiinni opintojen jälkeenkin – koskaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Lumoudu luonnosta
Suomessa on puhdas ja kaunis luonto, jota vuodenajat rikastuttavat. Luonto on meille, tämän tekstin kirjoittajille, tärkeä hyvinvoinnin lähde. Luonnossa liikkuessa verenpaine laskee, keho rentoutuu ja mieli virkistyy. Siksi ennen koulupäivää tai koulupäivän jälkeen onkin hyvä kävellä puistoissa tai metsissä.
Luonnossa aistit ovat avoinna. Nuuski raitista ilmaa, tunne havujen tuoksu, pidä kädessä pehmeää sammalta, ihaile pilviä tai istahda luonnon helmaan ja ota käteen kuppi kuumaa kaakaota. Entä milloin viimeksi olet kellahtanut lumeen selällesi ja tehnyt lumienkelin tai rakentanut lumiukon? Luonnosta voi kerätä myös erilaisia askarteluun käytettäviä materiaaleja.
Pirkanmaalla on monia hienoja retkeilykohteita ja nuotiopaikkoja, joihin ei tarvitse tehdä pitkiä vaelluksia, vaan luonnosta pääsee nauttimaan nopeasti. Tässä muutama suosikkimme, joihin pääsee helposti myös lasten kanssa:
- Ammenjärven laavu
- Kirskaanniemi
- Hervannassa Mielenpolku ja Suolijärven ympäri kulkeva polku
- Hatanpään Arboretum
- Laipanmaan merkityt reitit
Mielen haasteisiin löytyy apua
Olemme kaikki oman mielenterveytemme asiantuntijoita, mutta joskus eteen saattaa tulla tilanne, jolloin mieli tarvitsee ulkopuolisen apua. Haasteita voi tulla esimerkiksi opinnoissa tai ihmissuhteissa.
Yksin ei tarvitse jaksaa. Jos motivaatio on kadoksissa ja mieli maassa, asiasta voi jutella oman kouluttajan kanssa. Tarpeen mukaan apua saa myös opinto-ohjaajilta, erityisopettajilta, terveydenhoitajilta, psykologeilta, kuraattorilta ja ratkaisukeskeiseltä lyhytterapeutilta.
Anu Erkinheimo
erityisopettaja, nepsy-valmentaja
Susanna Saunio
luonto-ohjaaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja kouluttaja
Jutun kirjoittajat toimivat TAKKin Yhdessä! -hankkeessa, jossa huomioidaan opiskelijoiden hyvinvointia ja opintojen toiminnallisuutta.